Rom för Cocktails och Drinkar

Rom, är en produkt som består av den ursprungliga ingrediensen sockerrör. Eftersom den ursprungligen producerades i Karibien. Och den är en integrerad del av varje hemma bar. Oavsett hur du vill använda den i en drink. Som till exempel i en mojito, en Cuba Libre, en daiquiri. Eller en av bokstavligen hundratals om inte tusentals andra cocktails. Kommer du att behöva en bra flaska rom för att göra en god drink.

Idag destilleras rom i mer än 80 länder med otaliga tekniker och dussintals på dussintals smaker.

Romens historia

Den första destillationen av rom ägde rum på 1600-talet på sockerrörsplantagerna i Karibien. Plantageslavar upptäckte först att melass, en biprodukt från sockerraffineringsprocessen, fermenterade till alkohol. Dryckens popularitet spreds snabbt till amerika. Det första romdestilleriet i de amerikanska kolonierna inrättades 1664 på Staten Island.

Boston, Massachusetts hade ett destilleri tre år senare. Tillverkningen av rom blev tidigt Colonial New Englands största och välmående industri. Bostonrom var ganska populär och ansågs till och med vara den bästa i världen under stora delar av 1700-talet.

Lär dig skillnaderna mellan olika sorter
Vit eller silver rom

Denna tydliga, magiska rom är perfekt för cocktails. Med lättare, fruktiga drinkar plus ett ljust, paraply för papper för att ge den rätta partykänsla.

Papas Pilar Blonde

Papa’s Pilar Blonde är uppkallad efter Ernest Hemingways älskade fiskebåt och nu destillerad nära sitt hus i Key West. Och är en perfekt matchande för Hemingways favoritcocktail, daiquiri.

Lätt guldton och något söt med starka citrustoner. Papa’s Pilar är perfekt för att sparka klassiska klara romcocktails upp ett snäpp. Blonde rums som Papa’s Pilar Blonde gör ofta några av de bästa romen för drinkblandning.

Bacardi Superior

En romlista skulle inte vara komplett utan Bacardí, särskilt en lista för drinkblandare. Varumärket är nästan synonymt med rom och dess lägre pris tar inte bort sin distinkta smak. Dess vanilj, kokt socker och extremt lätt ek kan balansera en cocktail utan att det kan gå fel.

Tillverkad i Puerto Rico, beskrivs ofta Bacardi Superior som ungdomlig och passionerad. Denna klassiska vita rom används i de mest populära cocktailrecepten. Liksom de flesta vita romer är den billigare att tillverka och är därför ett billigare för konsumenten.

Flor de Caña 4

Flor de Canaa 4, som är lagrad i fyra år. Och är klar som vatten och lätt, vilket gör den perfekt för lättblandade drinkar.

Även sådana som är enkla som rom och tonic. Kokosnöts-, vanilj- och lätta tunnanmärkningar räcker för att hålla jämna steg med lite starkare drinkar. Så ta en Flor de Canaa 4 och njut av den goda sockerrörens smak.

Guld Rom

Gyllene romer åldras längre än den vita sorten, vilket innebär att deras djärvare, bärnstensfärgade nyanser. Gör att frigöringen sticker med en kraftigare smak.

Mount Gay Eclipse

Mount Gay, som grundades 1703, är i alla fall den äldsta rom tillverkaren. Mörkare i färg och tyngre i smaken. Mount Gay står sig bättre för drinkmixar som Coca-Cola.

För en klassisk rom och cola, garnerad med en lime klyfta naturligtvis. Åldras på fat i Kentucky. Romens blommiga och fruktiga toner balanserad av rök och vanilj.

Plantation Grande Reserve Barbados Rum

Genom en komplex åldringsprocess, som börjar med två år i bourbonfat i Barbados. Och sedan ett år i små ekfat i Frankrike, åldras Plantation Grande Reserve Barbados Rum i tre år.

Men har en färg som antyder mer. Den bärnstensfärgade romen är full av tropisk frukt samt en stark lager vanilj från bourbon åldrandet.

Mörk Rom

Från piratkapten till matros är denna släta, mörkbruna rom åldrad, och har en nautisk historia. Som lever idag i flera recept som hyllar det stormiga havet.

Cruzan Aged Dark

Denna mörka rom är en blandning av 2-4 års åldrar i förkolnade ekfat i St. Croix för att utveckla en robust smak av ek och vanilj för att smutta eller i en-till-en cocktails.

Denna guld- och silvermedalj vinnare har rankats som ett ”bästa köp” i globala sprit tävlingar.

Svart Rom

Som en fin konjak sipprar denna djärva rom långsamt under solnedgången för att njuta av natten framåt. Den kan också användas till cocktails med flera andra rom typer.

Goslings Black Seal

Denna mogna svarta rom behåller mycket av sin rika smörgås, vanilj och karamellsmak destillerat under sockerkristallisations processen.

Tillverkad i Bermuda sedan 1858 och har också en mjuk, elegant finish.